Viss, kas tev jāzina par Ziemassvētku zvaigzni un tās kopšanu

Puansetiju daudzi to sauc par Ziemassvētku zvaigzni. Šis fantastiski skaistais augs ir dekoratīvs tikai dažas nedēļas, pēc tam to izmet.

Tikai nedaudzi zina, ka puansetiju var ne tikai saglabāt, bet arī panākt, lai tā ziedētu arī nākamajos gados.

Ziemassvētku zvaigzne

Šis daudzgadīgais augs, kura dzimtene ir Meksikas, Gvatemalas un Kostarikas tropiskie reģioni, var skaisti augt un ziedēt mājās.

Dabā šis augs  veido īstu augstu krūmu biezokni, kas aug mitrās kalnu un pakalnu nogāzēs. Selekcionāriem ir izdevies izaudzēt zemu augošas šķirnes ar koši sārtiem, rozā, krēmkrāsas, baltiem un plankumainiem ziedlapiņām.

Šī auga īpatnība ir tā spēja uzziedēt līdz noteiktam datumam. Tas, pirmkārt, ir saistīts ar dienas gaismas stundu ilguma izmaiņām. Svarīga nozīme ir arī prasmīgai apgriešanai.

Ziemassvētku zvaigznes kopšana

Ziemassvētku zvaigzni labāk iegādāties laikā, kad veikalos masveidā tiek ievestas puansetijas. Tas ir novembra beigas – decembra pirmā puse. Šajā laikā ir iespēja izvēlēties spēcīgu augu, nevis izžuvušu vai sala apsaldētu krūmu.

Pērkot jāpievērš uzmanība tam, lai visi dzinumi būtu veseli, lapas un seglapas nebūtu nokritušas, pumpuri nebūtu nokaltuši. Nopirktais augs rūpīgi jāpārbauda, lai pārliecinātos, ka tajā nav miltrasu vai zirnekļtārpu. Labāk nepirkt vājus vai nokaltušus atlaidinātus krūmus.

Lai Ziemassvētku zvaigzne ilgi saglabātu svētku izskatu, pret to jārīkojas ļoti rūpīgi. Dabā puansetijas ir neticami izturīgs augs. Bet tā dekoratīvās šķirnes un formas, kas audzētas mākslīgā vidē, pārvēršas par kaprīziem augiem.

Lasi vēl: Kā pasargāt rozes no nosalšanas ziemas aukstumā

Ja iegādātajai puansetijai ir caurspīdīgs iepakojums, iepakojumu var atstāt uz kādu laiku, lai augs varētu aklimatizēties jaunajā vidē. Dažreiz iepakojuma iekšpusē tiek izveidots īpašs mikroklimats, kurā augs ilgstoši saglabājas nemainīgs. Protams, ja neaizmirstat par laistīšanu.

Turpinājumu lasiet nākamajā lapā!

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment